'Uitmuntende' leerling Maartenscollege moet land uit

Leerlingen van het Maartenscollege in Haren zamelen zoveel mogelijk handtekeningen in om te voorkomen dat een van hun klasgenoten wordt uitgezet naar Mongolië. Het gaat om Herlen Mandakh (13), die het land wordt uitgezet.
Dat kreeg klas havo 2 een paar dagen geleden te horen. Herlen kwam in 2007 als vijfjarig meisje naar Nederland toe.

Kinderpardon

Herlen valt net buiten de kinderpardonregeling die in 2012 door de regering in het leven is geroepen. Kinderen met een asielachtergrond, die gedurende hun minderjarigheid meer dan vijf jaar in Nederland hebben gewoond, komen in aanmerking voor een verblijfsvergunning.
De Nederlandse overheid wil daarmee voorkomen dat kinderen de dupe worden van procedures die soms te lang duren. Omdat Herlen al meer dan vijf jaar in ons land woont, heeft zij een verblijfsvergunning aangevraagd op grond van het kinderpardon.

Aanvraag afgewezen

Maar een paar weken geleden kreeg Herlen te horen dat haar aanvraag is afgewezen. Waarom? Ze valt net buiten de kinderpardonregeling.
Die aanvraag is afgewezen omdat Herlen is geboren voordat haar vader asiel aanvroeg. Als zij was geboren nadat haar vader asiel had aangevraagd, zou ze op grond van het kinderpardon wel een verblijfsvergunning krijgen.
Onbekend land
Na acht jaar moet Herlen dus waarschijnlijk terug naar Mongolië. 'Ze spreken daar Mongools. Ik kan de taal niet verstaan, laat staan spreken. Ik kan het ook niet lezen en als ik daar naar school moet, dan moet ik dus helemaal opnieuw beginnen', zegt de wanhopige meid.

Onbegrijpelijk
Stan Geerdink, docent Nederlands aan het Maartenscollege, vindt het onbegrijpelijk dat zijn leerlinge wordt teruggestuurd naar Mongolië. 'Voor Herlen is dit vreselijk. Ik begrijp een beetje naar wat voor land ze terug gaat. Hoe de omstandigheden daar zijn.'
'Ze is een aanwinst voor deze samenleving. Ze is een uitmuntende leerling, ze is dit jaar van de mavo naar de havo doorgestroomd. Ik heb hier geen woorden voor.'
Handtekeningen voor de minister
Wanneer de leerlingen voldoende handtekeningen hebben ingezameld, zijn ze van plan om deze aan te bieden aan minister-president Rutte. Ze hopen dat hij alsnog een uitzondering maakt voor hun klasgenootje.