Natuur en Milieufederatie vraagt Provinciale Staten om megastal tegen te houden

Provinciale Staten moeten de bouw van een megastal door boer Buijs in Vlagtwedde alsnog tegenhouden. Dat vindt de Natuur- en Milieufederatie Groningen.
Dinsdag gaf het provinciebestuur
voor de komst van de stal met bijna tweeduizend koeien, omdat eerdere colleges al toezeggingen hadden gedaan. Bovendien dreigde boer Buijs met een schadeclaim, mochten zijn plannen tegen worden gehouden door de provincie.

'Kans heel klein'

Volgens Erik de Waal van de Natuur- en Milieufederatie hoeft het provinciebestuur zich geen zorgen om te maken om een schadeclaim. 'Buijs weet dat Provinciale Staten altijd al kritisch stonden tegenover dit soort grootschalige stallen. Omdat Provinciale Staten nooit toezeggingen aan Buijs hebben gedaan, verwacht ik dat de kans op een boete heel klein is.'

Niet meewerken

Het provinciebestuur heeft de hulp nodig van Provinciale Staten om de vergunning van de megastal voor boer Buijs rond te krijgen. De bouw is namelijk in strijd met de nu geldende omgevingsverordening. Provinciale Staten moeten toestemming geven om deze verordening aan te passen. De Natuur- en Milieufederatie wil dat de Staten hier niet aan meewerken.

Drie locaties

Volgens De Waal is boer Buijs hoe dan ook welkom in Vlagtwedde. 'Hij heeft drie landbouwbedrijven opgekocht. Daar wil hij één groot bedrijf van maken dat twintig keer het formaat is van een gemiddelde melkveehouderij in onze provincie. Dat wordt bijna een melkfabriek. Waarom kan Buijs niet die grote stal opsplitsen in drie locaties? Dat worden alsnog grote boerderijen, maar die passen veel beter in de omgeving.'