RTL Z voorlopig niet te zien op kabelnet Veendam

Abonnees van Stichting Kabelnet Veendam (SKV) kunnen voorlopig nog niet kijken naar de nieuwe zender RTL Z. Het kabelbedrijf kan het niet eens worden met RTL Nederland over de kosten en doorgifte-eisen.
RTL Z is maandag van start gegaan als zelfstandige zender. Daarvoor was de (financiële) nieuwszender onderdeel van RTL 7.

Doorgifte-eisen

De onderhandelingen lopen onder meer vast op de vergoeding die RTL eist van SKV om RTL Z door te mogen geven. Volgens Bert Feiken van SKV is deze doorgiftevergoeding te hoog en zou de abonneeprijs daardoor omhoog moeten.
Daarnaast eist RTL een plek in het digitale basispakket. 'Maar wij vinden RTL Z meer iets voor een pluspakket', stelt Feiken. 'Al is dat waarschijnlijk een gepasseerd station, omdat Ziggo en KPN de zender wel in het basispakket hebben gezet.'
RTL verlangt bovendien dat kabelbedrijven de nieuwe zender op kanaal 11 zetten. 'Als je dat niet doet, moet je meer betalen', vertelt Feiken.

Niet enige aanbieder

SKV is niet de enige tv-aanbieder in het land die nog geen akkoord met RTL heeft over doorgifte van RTL Z. Ook bij andere kleine kabelbedrijven, zoals Kabel Noord in Noord-Friesland, en bij satellietaanbieder Canal Digitaal is de zender nog niet te zien.
Feiken zegt sinds maandag ongeveer twintig telefoontjes van abonnees over RTL Z te hebben gehad. Op de vraag wanneer er helderheid komt over doorgifte van RTL Z zegt hij: 'Als er witte rook is.'