Horeca Stad zet rem op piekuren (update)

© Erik Hogeboom
Drank voor een prikkie. De horeca in de stad belooft er terughoudener mee om te gaan.
In het nieuwe convenant Veilig Uitgaan is opgenomen dat drankprijzen tijdens happy hours minimaal 70 procent van de reguliere verkoopprijs moeten bedragen.
Over de afspraken is de afgelopen maanden gesproken met burgemeester Peter den Oudsten. Die had graag gezien dat de horeca helemaal zou stoppen met aanbiedingen met drank, maar in een brief aan de gemeenteraad schrijft hij dat dit geen haalbare kaart was.

Ondertekenen

'Als ik aan die wens vastgehouden zou hebben, zou vrijwel geen enkele horecaondememer bereid geweest zijn het convenant te tekenen', zegt Den Oudsten.
Koninklijke Horeca Nederland schat in dat circa 70 procent van de horecaondememers het convenant nu wil ondertekenen. Beoogd deelnemers zijn alle horecabedrijven in de binnenstad en langs de diepenring.

Update 15:03 uur:

De gemeenteraad is over het algemeen positief over de gemaakte afspraken. SP-raadslid Rosita van Gijlswijk, die om het verbod op happy hours had gevraagd, reageert tevreden: 'Natuurlijk zou een verbod mooier zijn, maar het is goed dat de horeca stappen zet.'
D66, VVD en Student en Stad hebben meer moeite met de afspraken. Deze partijen vinden dat ondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor de prijzen die ze vragen.
Het staat de ondertekening van het convenant overigens niet in de weg. Dat gebeurt in oktober.