Groninger Forum pas in 2019 open

De NAM betaalt 68 miljoen euro aan extra kosten voor het aardbevingsbestendig maken van het Groninger Forum. Dat hebben de gemeente Groningen en de NAM met elkaar afgesproken. Door de bouwvertraging gaat het Forum pas in 2019 open.
Het akkoord over het verstevigen van het Forum was in grote lijnen al rond, maar nu is ook het financiële plaatje bekendgemaakt. De 68 miljoen euro gaat vooral naar de hoofddraagconstructie van het gebouw. Ook zit in het bedrag de compensatie voor de vertraging van de bouw.

In één keer

De gemeente Groningen is blij met de gemaakte afspraken. Het geld wordt in één keer uitgekeerd, op 1 oktober: 'Niets geen gedoe met bonnetjes, of achteraf discussie over gemaakte kosten. Dat is positief', zegt burgemeester Peter den Oudsten (PvdA).
Overigens is wel afgesproken dat in het geval de meerkosten hoger uitvallen dan de 68 miljoen, die voor rekening zijn van de gemeente Groningen.
Volgens de burgemeester zijn die risico's beperkt. 'We hebben het uitvoerig laten doorrekenen. Wij denken dat het kan. We hebben ook steeds gezegd dat de gemeente er niet beter van hoeft te worden, maar ook niet slechter.' 

Dit jaar nog sloop oude delen

Het Groninger Forum moet eind 2018 af zijn. In 2019 gaan de deuren open voor het publiek. Dat is twee jaar later dan de bedoeling was: aanvankelijk zou het Forum in 2017 worden opgeleverd. In juli werd bekend dat de bouw aan het Forum tot en met het begin van 2016 stil zou liggen
De vertraging heeft ook effect voor de andere bouwplannen rondom de Grote Markt en de Poelestraat. Dat geldt ook voor de verhuizing van de Openbare Bibliotheek en het Stripmuseum. 'Het is complex', zegt wethouder Paul de Rook (D66), 'mede hierdoor valt het project ook zoveel duurder uit. De komende tijd moet duidelijk worden hoe we alles kunnen oplossen.'

Eerst slopen

Om verder te kunnen bouwen, moet dit jaar een deel van het al gebouwde Forum nog worden gesloopt. Ook zal een deel van de benodigde bouwonderdelen opnieuw gemaakt moeten worden. Pas daarna kan de bouw worden hervat.
Lees meer in ons Dossier Groninger Forum