'Modelkwekers' uit Bierum krijgen voorwaardelijke celstraf

Een principekwestie over het telen van wiet komt een stel uit Bierum definitief op een straf te staan, zij het een voorwaardelijke. Dat heeft het Gerechtshof in Leeuwarden woensdagmiddag bepaald.
Zowel de 50-jarige man als zijn 40-jarige vriendin kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

Uitspraak vernietigd

Het Hof vernietigt hiermee een uitspraak van de Groninger rechtbank. Die achtte de beide Bierumers eerder schuldig aan hennepteelt, maar legde hun geen straf op.
De advocaat-generaal eiste twee weken geleden nog een werkstraf van 180 uur voor de man en 120 uur voor de vrouw. Eerder verlangde de officier van justitie voor de Groninger rechtbank dezelfde straf.

Modelkwekers

Het stel kweekt sinds 2009 hennep en doet dat naar eigen zeggen op verantwoorde wijze. Zo doen ze dat biologisch, knoeien ze niet met de elektriciteit en betalen ze netjes belasting. De 'modelkwekers' zeggen ook geen banden te hebben met het criminele circuit.
Door de jaren heen werden meerdere hennepplantages bij het stel opgerold. Uiteindelijk zijn 2.500 planten, negenhonderd stekken en acht kilo henneptoppen in beslag genomen.

Keer op keer

Volgens het Hof is er geen gedoogbeleid voor het telen van wiet. De Bierumers hebben zich daarmee schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Ook zijn ze willens en wetens steeds nieuwe kwekerijen begonnen.
Bij de strafbepaling heeft het Hof rekening gehouden met de oudheid van de zaak en met het feit dat de Bierumers 'modelkwekers' zijn en geen harde criminelen.