Hardleerse kinderlokker uit Veendam staat onder toezicht van de reclassering

De 45-jarige potloodventer, die tientallen kinderen heeft meegelokt, stond onder toezicht van de reclassering. Bernard W. is tussen 2004 en 2014 al vijf keer eerder veroordeeld voor openbare schennispleging.
Toch ging hij dit jaar weer
. Woensdagochtend werd bekend dat hij drie weken geleden is opgepakt, nadat hij kinderen had meegelokt in Emmen, Hoogeveen, Drachten en Leeuwarden.

Bekentenis

Of hij dat ook in de provincie Groningen deed, is niet bekend, maar de politie sluit het niet uit. De Veendammer heeft al deze zaken bekend.

Psychiatrische behandeling

Maar W. heeft meer op zijn kerfstok. Vorig jaar is hij veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Daaraan koppelde de rechter een proeftijd van drie jaar, waarin hij zich onder meer moet laten behandelen in een psychiatrische kliniek.
Reclassering
Ook in 2013 kreeg hij een taakstraf en vijf jaar toezicht van de reclassering. Verder staan er in 2004, 2005 en 2006 veroordelingen voor soortgelijke zaken.

In de bosjes
Volgens de politie heeft de Veendammer in de zaken van dit jaar de kinderen niet aangeraakt: 'Hij lokte de kinderen de bosjes in en bevredigde zichzelf vervolgens voor de ogen van de kinderen.'

Eigen rijschool

In 2013 kon W. nog makkelijk gepakt worden, omdat hij wegreed in een bestickerde lesauto van zijn eigen rijschool. Maar dit keer ging hij doordachter te werk, zegt Wouter de Vries van de politie: 'Hij parkeerde zijn auto op veilige afstand en ging vervolgens met zijn fiets naar de speelplaats toe. Daar lokte hij kinderen de bosjes in.'