ASWA: een kwart eeuw welzijnsorganisatie in Appingedam

Suzanne Stoppels/RTV Noord
Suzanne Stoppels/RTV Noord
De Algemene Stichting Welzijn in Appingedam (ASWA) viert vrijdag haar vijfentwintigste verjaardag. Speciaal voor alle Damsters, oud-vrijwilligers en personeel is er de hele dag een gratis feestprogramma waar mensen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat kunnen proosten op 25 jaar welzijnsorganisatie.
Meidenwerker

Stichtingsdirecteur Nynke Walstra werkt ruim vierentwintig jaar bij de ASWA en heeft in de afgelopen jaren een flinke verandering gezien in het welzijnswerk. Walstra is bijvoorbeeld ooit begonnen als 'meidenwerker', een term die al jaren niet meer wordt gebruikt.


Zelfredzaamheid

De ASWA is in 1990 ontstaan uit een fusie van Stichting Welzijn Appingedam en het dienstencentrum voor ouderen. 'We werkten toen in de jaren '90 echt nog met aparte doelgroepen: jongens, meiden, ouderen, minderheden. Dat is nu echt niet meer zo en daar waar we vroeger nog zelf activiteiten organiseerden laten we dat tegenwoordig steeds meer over aan de inwoners. Zelfredzaamheid staat tegenwoordig echt op nummer 1', legt Walstra uit.

Komende 25 jaar

En die zelfredzaamheid wordt volgens Walstra steeds belangrijker: 'Mensen moeten langer thuis wonen, zijn steeds meer op zichzelf en de buurt aangewezen dat staat voor de komende vijfentwintig jaar ook nog op de agenda'.

Financieel niet makkelijk

De ASWA heeft het de afgelopen jaren financieel niet echt makkelijk gehad. Sinds het ontstaan van de stichting is de geldkraan vanuit gemeente en het Rijk steeds verder dichtgedraaid. Gelukkig is de volgende te verwachten bezuinigingsronde volgens Walstra pas in 2018 dus kunnen ze nog even vooruit.

'Wel wat lucht'

Walstra: 'We staan op goede voet met de gemeente en ik weet dat ze de bezuinigingen ook met pijn in het hart doen. Maar tot nu toe slaan we ons er altijd nog weer doorheen, de rek is natuurlijk niet eindeloos maar tot 2018 hebben we nog wel wat lucht'.

En dan nu? Feest!

Om te vieren dat de organisatie al vijfentwintig jaar lang bestaat mogen alle Damsters, oud-vrijwilligers en personeel vrijdag langskomen om het jubileum te vieren. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat is er voor alle leeftijden van alles te doen. 'De toegang is gratis en we regelen zelfs het vervoer voor mensen die slecht ter been zijn', lacht directeur Walstra.