Zoektocht naar geld voor snel internet op platteland

© SXC Stock Exchange/Enzo Forciniti (Creative Commons)
Het aanleggen van snel internet op het Groningse platteland kost 48 miljoen euro. Dat zijn de eerste bevindingen van onderzoek verricht door de provincie Groningen.
Breedband internet op het platteland is een diepgekoesterde wens van zowel inwoners als politiek. Commerciële marktpartijen laten het afweten, omdat er te weinig inwoners zijn om de investeringen terug te verdienen.

Bedrijven en kinderen

En dus bekijkt het provinciebestuur zelf wat mogelijk is. Gedeputeerde Patrick Brouns (CDA): 'Je hebt als provincie sowieso een verantwoordelijkheid. Ook bedrijven op het platteland hebben snel internet nodig. Of kinderen die huiswerk maken via de computer. We moeten hier mee aan de slag, maar we moeten wel voldoen aan de regels.'

Voorfinancieren

Brouns wijst daarbij op de Europese regels voor staatssteun: 'Een alternatief kan zijn dat wij als provincie de benodigde investeringen gaan voorfinancieren. Als de klanten er eenmaal zijn gaan bedrijven alsnog verdienen. Dat zouden ze de investeringen kunnen terugbetalen.'

10 miljoen

Overigens stelde de Economic Board eerder al een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar voor snel internet in het aardbevingsgebied. De financiering voor Noord-Groningen is daarmee al voor een groot deel rond.