Winkelcentrum Ter Apel trekt steeds meer bezoekers

De aantrekkingskracht van Ter Apel als winkelgebied neemt toe. Dat concludeert de gemeente uit cijfers over het aantal geparkeerde auto's op een willekeurige middag.
Op zo'n middag staan er 272 auto's geparkeerd. Zes meer dan 2014 en veertien meer dan het jaar daarvoor. En dat terwijl er geruchten circuleerden dat minder mensen het winkelgebied zouden bezoeken door de aanwezigheid van asielzoekers.

Stijgende lijn

Het aantal geparkeerde auto's in het centrum van Ter Apel laat een doorlopend stijgende lijn zien sinds 2009. Toen zonk het aantal geparkeerde auto's naar een dieptepunt van 203.
De cijfers zijn afkomstig van de Emmer statisticus Herry Thole. Hij onderzoekt jaarlijks de bezoekersaantallen in Emmen en omliggende plaatsen, waaronder Ter Apel. Voor de parkeercijfers voerde hij zelf regelmatig tellingen uit.

Gemeente blij

Wethouder Seine Lok van Vlagtwedde is blij met de uitkomsten van het onderzoek. Vooral ook omdat de veronderstelde negatieve invloed van asielzoekers op het winkelbezoek erdoor wordt weerlegd.
Al geeft hij wel aan dat het stijgend aantal bezoekers ook te danken is aan de investeringen die de gemeente Vlagtwedde heeft gedaan in het winkelgebied van Ter Apel. Er kwamen nieuwe winkels. Ook zijn de winkels meer geconcentreerd in het centrum. Verder is er een nieuw marktplein en is de Hoofdstraat aangepakt.

Bijna driekwart miljoen

Volgens statisticus Thole betekent het aantal van gemiddeld 272 geparkeerde auto's per middag ruim 720.000 winkelbezoekers per jaar. Uit een enquête die in 2013 onder het winkelend publiek is gehouden, bleek dat 63 procent uit Ter Apel zelf komt en dat 10 procent uit Duitsland komt.