PGB-begeleider moet de cel in na ontucht met 15-jarig meisje

© RTV Noord (archief)
Een 53-jarige Stadjer moet vijf maanden de cel in voor het misbruiken van een 15-jarig meisje. Daarnaast is hem een voorwaardelijke celstraf van eveneens vijf maanden opgelegd.
Dat is fors meer dan de officier van justitie aanvankelijk eiste: een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar. De rechtbank vond de zaak te ernstig om af te doen met een werkstraf.

Verstandelijk beperkt

Het misbruik vond plaats tussen december 2013 en februari 2014. Hij was pgb-begeleider van het meisje, dat een licht verstandelijke beperking en een gedragsstoornis heeft. Hij ging een seksuele relatie met haar aan.

Vertrouwensband

De man was via het pgb-systeem ook begeleider van de broer van het meisje en van de vader van haar beste vriendin. Daardoor bouwde de Stadjer een vertrouwensband op met het slachtoffer. Ze kwam vaak bij hem over de vloer als ze thuis ruzie had.

Smartengeld

Naast de celstraf krijgt de man een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd. Hij moet zich daarnaast klinisch laten behandelen en naar een verslavingskliniek. Ook moet de man 2.500 euro aan smartengeld betalen aan het slachtoffer.