Instellingen

Stevige kritiek op gasbesluit bij zitting Raad van State

© Goos de Boer/RTV Noord

De gaskraan moet verder of beter nog helemaal dicht. Dat is de boodschap van inwoners van het aardbevingsgebied, gemeenten, de provincie, waterschappen en belangengroepen aan de Raad van State.

Die behandelt vandaag 41 beroepsschriften tegen het gasbesluit van minister Kamp van Economische Zaken.

Geen oog voor veiligheid

De bewindsman en de NAM krijgen er flink van langs. 'Kamp heeft alleen oog voor de leveringszekerheid en nog steeds niet voor de veiligheid van de Groningers,' aldus Peter van der Burgh namens de provincie.

Ook de raadsman van de Veiligheidsregio en de Groningse gemeenten haalt stevig uit: 'De NAM en minister zijn alleen uit op winstmaximalisatie. Groningen is een wingewest.'

Meer partijen

Volgens Groningen Centraal! houdt minister Kamp bewust informatie achter. 'Groningers worden als tweederangsburgers behandeld', betoogt Nette Kruizenga, die er ook op wijst dat in Groningen de rechten van de mens worden geschonden.

Groningen Centraal! won eerder de korte procedure bij de Raad van State, met als gevolg dat de gaskraan bij Loppersum helemaal dicht ging.

Ook komen gedupeerden aan het woord. Zoals Diana Fering uit Kolham: 'Mijn zoontje kwam thuis nadat ze op school aandacht hadden besteed aan de aardbevingen. Mamma, is ons huis wel veilig? Dan breekt je hart. Ik heb gezegd: zeker is het veilig. Maar dat is natuurlijk niet zo.'

Later vanmiddag krijgen de NAM en de landsadvocaat nog de gelegenheid om te reageren.