Veteranen moeten oude DAF verkopen na torenhoge energierekening

De telefoon van Libanon-ganger Bert Nanninga staat roodgloeiend. Hij moest noodgedwongen de 55 jaar oude DAF van het Winschoter Veteranenhuis te koop zetten om de energierekening te kunnen betalen.
Afgelopen week viel bij hem de energienota van het Veteranenhuis op de mat. De veteranen moeten drieduizend euro bijbetalen. Dat kunnen ze niet betalen, dus moesten ze de oldtimer te koop zetten. Dat zorgt voor veel reacties.

Ziel en zaligheid

In het Veteranenhuis komen maandelijks driehonderd veteranen bij elkaar om herinneringen op te halen van vroeger. Ook sleutelen ze er aan hun geliefde DAF en een andere oude wagen. 'De jongens steken hier hun ziel en zaligheid in. Dit is hun plek', vertelt Nannniga.
De Libanon-ganger verwachtte geld terug te krijgen van de energiemaatschappij, maar het tegenovergestelde gebeurde. Volgens hem zit er ergens een lek in de bekabeling van hun clubhuis, waardoor de rekening zo hoog uitvalt:
'We zitten in een oude koperslagerij. Toen we erin kwamen was het pand helemaal uitgeleefd. We hebben het geïsoleerd en er nieuwe bekabeling aangelegd. Blijkbaar is er toch iets niet goed gegaan.'

Gulle gever

Nanninga krijgt nu tientallen reacties van mensen uit het hele land. Ook van een gulle gever uit Limburg: 'Hij wilde niet dat we de DAF verkopen. Daarom maakt hij vijfhonderd euro over. Ik sta er nog van te trillen', vertelt hij donderdagmiddag op Radio Noord.
Of de veteranen hun geliefde DAF nog moeten verkopen is nu de vraag. Ze hebben hoe dan ook geld nodig. 'Volgend jaar zullen we ook wel weer een forse energierekening krijgen, dus alles is welkom.'