Reclassering: 24 uur per dag bewaking is onmogelijk

Hoe is het mogelijk dat de Veendammer, die wordt verdacht van kinderlokkerij, zijn gang kon gaan, terwijl hij onder toezicht van de reclassering stond?
Woensdag werd bekend dat de politie de man ervan verdenkt dat hij tientallen keren
, terwijl hij jonge kinderen liet toekijken. Dat zou onder meer zijn gebeurd in Leeuwarden, Drachten en Emmen.
De man is al eerder voor zedendelicten veroordeeld en daarom stond hij onder toezicht van de reclassering. Hoe kan het dat die niets in de gaten had?

Algemene reactie

We leggen de vraag voor aan Reclassering Nederland. Directeur Sjef van Gennip wil niet ingaan op de zaak, maar wel een algemene reactie geven.
Van Gennip: 'We doen heel veel om herhaling van een delict te voorkomen, maar dat is geen garantie dat iemand niet opnieuw de fout ingaat. Was dat maar zo'.

Maatwerk

Iemand die onder toezicht van de reclassering staat, moet zich houden aan een aantal voorwaarden. Die verschillen per persoon en zijn mede afhankelijk van de aard van het delict. De reclassering adviseert de rechter hierover.

Behandeling en controle

'Iemand die onder toezicht gesteld is, moet zich bijvoorbeeld laten behandelen door een psycholoog of psychiater, of zich laten controleren op drank- en drugsgebruik. Als hij zich niet aan de voorwaarden houdt, heeft hij een probleem. Dan moet hij terug naar de gevangenis.'

Niet te voorspellen

Maar het is nooit uit te sluiten dat iemand de fout in gaat en toch onder de radar blijft. Van Gennip: 'Je kunt niet altijd weten wat er precies in iemand omgaat. Dat proberen we te doorgronden en heel vaak lukt dat. Maar het gebeurt ook dat wij iets niet zien en dat er dingen gebeuren die wij niet hadden kunnen voorspellen'.