Medewerkers metaalafdeling Synergon houden nieuw werk

Stakende metaalwerkers van, toen nog, Synergon
Stakende metaalwerkers van, toen nog, Synergon © Archief RTV Noord/Jacqueline Nauta
De medewerkers van de voormalige metaalafdeling van werkvoorzieningsschap Synergon zijn nog allemaal aan het werk bij Abiant, hun nieuwe werkgever.
De uitzendorganisatie nam de metaalafdeling begin april over. 83 van de 110 medewerkers konden mee naar Abiant. Voor de anderen werd binnen Synergon nieuw werk gezocht.
De metaalafdeling was bij Synergon zwaar verliesgevend en drukte zo zwaar op de begroting dat sluiting de enige optie leek. Dat Abiant de afdeling overnam, was een grote meevaller, maar de vraag was wel of de WSW'ers daar allemaal aan het werk konden blijven.

Meyer-werf

Het blijkt dat Abiant met succes ook opdrachtgevers in Duitsland heeft gevonden, met name de Meyer-werf in Papenburg.
Voor WSW'ers geldt een terugkeergarantie naar Synergon. Daar hoeft dus niemand gebruik van te maken. Tot tevredenheid van wethouder Wim 't Mannetje van Bellingwedde. Hij is ook lid van het dagelijks bestuur van Synergon.
'Het doet ons bijzonder goed dat we die werkgelegenheid hebben kunnen vasthouden. Dat geeft ook veel rust', aldus de wethouder.

Scheelt miljoenen

Hij merkt het afstoten van de metaalafdeling ook in zijn portefeuille van wethouder financiën. Synergon is een gemeenschappelijke regeling van Bellingwedde, Oldambt en Pekela. Samen moeten ze voor het Synergon opkomen.
In de praktijk betekent dat flink bijpassen. Miljoenen. Maar zonder de metaalafdeling en na het nemen van efficiencymaatregelen is de begroting ruim een miljoen lager.

'Steviger ingrijpen'

De gemeenteraad van Bellingwedde ging donderdagavond akkoord met die begroting. Al vonden partijen als het CDA en vooral de VVD dat er nog steviger ingegrepen moet worden in de bedrijfsvoering.
Als punt van zorg werd daarbij ook de ziekte van directeur Ed Scherbeyn van Synergon genoemd. Hij is al twee maanden thuis.