Burgemeesters: criminelen plukken gebeurt te versnipperd

© Archief RTV Noord
De overheid moet veel agressiever achter criminelen aangaan om hun vermogen af te pakken. Dat bepleiten het Openbaar Ministerie en de burgemeesters van twaalf grote steden, onder wie Peter den Oudsten van Groningen, in een opiniestuk in de Volkskrant.
Volgens de burgemeesters en de topman van het OM gebeurt het plukken van criminelen nu te versnipperd.

Regionale plukteams

Ze vragen in eerste instantie 50 miljoen euro aan het kabinet voor het oprichten van lokale en regionale 'afpakteams'. De pleitbezorgers denken dat dit geld 'ruimschoots' wordt terugverdiend.
Geschat wordt dat criminelen jaarlijks 9,3 miljard euro met hun activiteiten verdienen. Maar volgens de burgemeesters en het OM wordt op dit moment circa 1 procent daarvan afgepakt.

Samenwerking

Dat zou komen doordat er onvoldoende wordt samengewerkt door politie, justitie, gemeenten en de Belastingdienst.
Zo vordert het OM via 'pluk-ze-procedures' bij de rechter crimineel verkregen geld, kunnen gemeenten uitkeringen van criminelen terugvorderen en boetes geven, en kan de fiscus belastingaanslagen en boetes opleggen. De baten daarvan komen bij verschillende ministeries terecht.

Meer tempo nodig

In Brabant werken de instanties al beter samen, waarbij ze informatie delen en gezamenlijk de aanpak bepalen. De eerste resultaten van deze taskforce zouden positief zijn.
'We staan echter pas aan het begin van deze aanpak en er is meer tempo nodig', aldus de burgemeesters en het OM in het opiniestuk.