Zaterdag geen politienieuws door 'persboycot'

Eerder werden er geluidsacties gehouden.
Eerder werden er geluidsacties gehouden. © Ronald Niemeijer/RTV Noord
Er verschijnen zaterdag geen persberichten op de website van de politie. Dat laat de politie Noord-Nederland weten. Ook zullen actievoerende politiewoordvoerders zaterdag geen journalisten te woord staan, tenzij er sprake is van een calamiteit.
De 'persboycot' is onderdeel van de cao-acties van de politiebonden.
Alleen bij grote delicten, dringende vermissingen, belangrijke getuigenoproepen of andere grote incidenten worden media geïnformeerd of te woord gestaan.

Actie steeds langer

De bonden noemen de actie publieksvriendelijk, omdat alleen media de dupe zullen zijn. Elke week zal de actie worden herhaald en met een dag worden verlengd. Politiemensen voeren al maanden acties voor een beter cao-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Sigaar uit eigen doos

Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Meer acties op komst

Komende week zullen politiemensen de dag na Prinsjesdag, tijdens de algemene beschouwingen, actievoeren in Den Haag. Ze zullen daar de toegang tot vier ministeries blokkeren.