Darmbacteriën beïnvloeden vetstofwisseling bloed

© Flickr/Wellcome Images (Creative Commons)
Darmbacteriën hebben invloed op essentiële factoren om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Bacteriën in de darmen spelen een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid goede cholesterol van mensen. Dit blijkt onderzoek van het UMCG onder leiding van Jingyuan Fu en Alexandra Zhernakova.

Belangrijke stap

Voor het eerst is vastgesteld dat er een sterke relatie is tussen darmbacteriën en vetstofwisseling in het bloed. De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke stap in preventie van hart- en vaatziekten.
Bacteriën in de darm zijn een nieuw doelwit voor preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. In het UMCG wordt al enige tijd met financiële steun van de Hartstichting het verband onderzocht tussen chronische ontstekingen en het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Samenspel

Mensen met ernstig overgewicht hebben zo'n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Hoe het samenspel van deze factoren precies werkt, is onderwerp van dit brede onderzoek. De studie van Jingyuan Fu en Alexandra Zhernakova is het eerste resultaat op dit onderzoeksterrein.