Celstraffen en boetes geëist tegen Poolse 'vakantiegangers'

© Jos Schuurman (FPS)
Drie Poolse mannen worden verdacht van brandstofdiefstal in Groningen en twee woninginbraken in Pesse en Vaassen. Het openbaar ministerie wil dat ze twee maanden de cel in gaan.
De mannen werden in juni betrapt toen ze met hun zwarte Audi tankten zonder te betalen bij een pompstation aan de Van Ketwich Verschuurlaan in Groningen. De pomphouder schakelde de politie in, die de auto aanhield op de A7 bij Drachten. In de auto lagen twee laptops, een merkzonnebril en een sporttas.

Kapotte navigatie

Volgens de Polen waren zij op vakantie in Nederland. Ze zouden die dag uit een Brabants hotel vertrokken zijn en belandden door een kapot navigatiesysteem in Groningen, terwijl ze eigenlijk naar Amsterdam wilden. 
Het gratis tanken gaf een van de verdachten wel toe, evenals het stelen van een kentekenplaat op een Brabantse parkeerplaats. De woninginbraken ontkenden zij - de spullen in de auto zouden ze ergens onderweg hebben gekocht van Turkse of Armeense mannen.
Mede daarom vond de officier van justitie dat er onvoldoende bewijs was dat de mannen de woninginbraken hadden gepleegd. Lang niet alle weggenomen spullen lagen in de auto en het gereedschap waarmee de inbraken waren gepleegd evenmin. Bovendien hadden buren in Pesse die middag een lichte auto bij het huis gezien in plaats van een zwarte Audi. 

Scenario

Er stond overigens die middag wel een identieke lichte auto bij het Brabantse hotel, die op naam van een van de drie Polen stond. De officier opperde de mogelijkheid dat er twee groepjes waren die de inbraken hadden gepleegd, waarvan een tegen de lamp was gelopen. Maar bewijs had ze daarvoor niet.
Daarom schaarde de officier het onder heling, omdat ze wel genoeg bewijs zag dat de mannen wisten dat de laptops en de zonnebril in de auto 'geen zuivere koffie' waren. De advocaten van de drie vonden dat er überhaupt te weinig bewijs was en vroegen om vrijspraak.

Teruggekeerd

De mannen zijn intussen weer terug in Polen. De geëiste celstraffen hebben ze overigens al in voorarrest uitgezeten. De bedragen van de boetes zijn deels al in beslag genomen toen de politie de mannen in juni arresteerde.