Verdwenen klooster Rottum tot leven gebracht in animatie

Hoe zag het klooster van Rottum er vroeger uit? Is de huidige kerk wel een exacte kopie van haar voorganger? Op deze vragen hebben Rottumers Willem van Wijnen en Albert Gramsbergen sinds kort een antwoord.
De mannen hebben onderzoek gedaan naar het verdwenen klooster van Rottum en hebben het klooster weer 'tot leven gebracht' in een 3D animatie.

Achtduizend weerstandsmetingen

Het onderzoek naar het Sint Julianaklooster startte in 2011 met ruim achtduizend weerstandsmetingen op de terp van Rottum. Bij dit onderzoek werd de weerstand in de grond gemeten.
Een hoge weerstand geeft aan dat er mogelijk steen ligt, een lage weerstand betekent dat er niets is. 'Als je dan een flink aantal hoge weerstanden achter elkaar meet, kun je spreken van een muur', vertelt Van Wijnen.

Plattegrond

Uiteindelijk zijn alle metingen samengevoegd tot één tekening. Deze heeft veel weg van een plattegrond, waarop te zien is hoe de muren van het klooster hebben gelopen en hoe groot de kerk eigenlijk was.
'Dat was heel verrassend', zegt Albert Gramsbergen. 'De kerk die er nu nog staat is vele malen kleiner dan de oorspronkelijke kerk.' Bovendien ontdekten de mannen dat de kerk een kruiskerk is geweest. 'Dat was opmerkelijk, want dat staat in geen enkele beschrijving', zegt Gramsbergen.
De contouren van de kerk en de contouren van het klooster geven volgens het duo precies weer waar de kloostermuren hebben gestaan.

'De kerk moet je erbij denken'

'We hebben uiteindelijk ook ontdekt dat de huidige straatjes van Rottum nog precies zo lopen als in 1220, toen het klooster is gebouwd. Als je dus nu door Rottum loopt, loop je nog steeds op het kloosterterrein. Je moet alleen de grote kerk er wel even bij denken', zegt Gramsbergen

Animatie voor iedereen te zien

Samen met twee architecten en een animator heeft het duo een 3D animatie gemaakt. Het virtuele klooster is tot in detail nagemaakt en legt uit wat er nou precies gestaan heeft op de terp van Rottum.
De film is zaterdag tijdens Open Monumentendag in première gegaan. Hij is binnenkort te zien in de kerk van Rottum en in het openluchtmuseum van Warffum.