Toosten op de 'plundering' van Hooghoudt

Na zeventig jaar is het eindelijk zover. Canadese soldaten van het Black Watch regiment, dat in 1945 de Stad Groningen bevrijdde, hebben vrijdagmiddag een oude rekening vereffend met jeneverfabrikant Hooghoudt.
In april van 1945 zuiverden de Canadezen alle gebouwen in de stad Groningen van Duitse soldaten. Zo ook de jeneverstokerij van Hooghoudt aan het einde van de Nieuwe Ebbingestraat.
De stokerij werd grondig gezuiverd: alle drank die daar nog aanwezig was, maakten de Canadezen 'soldaat'. De bevrijders liepen vervolgens vrolijk en dronken door de stad.

Rekening gepresenteerd

Vertegenwoordigers van de Black Watch brachten vrijdag een bezoek aan Groningen om hun gesneuvelde kameraden te herdenken. Door organisator Koos Suurhoff werden ze meegenomen naar Hooghoudt om alsnog de rekening gepresenteerd te krijgen voor dit drinkgelag.

Kindness

Op uitdrukkelijk verzoek van de 87-jarige Hero Jan Hooghoudt gebeurde dat met gesloten beurzen. 'Wij zijn de Canadezen meer verschuldigd, dan zij ons', vindt de oude Hooghoudt.
De Canadezen kregen een rekening mee voor hun boekhouding en de geschiedenisboeken van het regiment. Daarop staat geschreven: 'Paid in kindness', betaald in vriendelijkheid. De Canadezen kregen bovendien nog een fles jenenever mee naar huis.