Beroep op Groningers: Laat weerstand tegen vluchtelingen varen

Commissaris van de Koning Max van den Berg roept Groningers op hun reserves jegens vluchtelingen te laten varen. Dat zei hij vrijdagmiddag na afloop van een bijeenkomst met Groninger burgemeesters.
Van den Berg riep de burgemeesters bij zich om te inventariseren
in gemeenten om de komende tijd meer vluchtelingen op te kunnen vangen. De commissaris heeft begrip voor mensen die hierover sceptisch zijn, maar doet een beroep op Groningers om hun weerstand opzij te zetten.

Acuut

'Dit gaat om een acute situatie. Deze mensen, we zien de beelden dagelijks op TV, moeten we ergens opvangen. We kunnen ze niet achterlaten in weilanden', zo zei de commissaris.
In Groningen worden momenteel 5500 asielzoekers opgevangen. Daarmee is onze provincie koploper in Nederland. Met de komst van vooral Syrische vluchtelingen zal het totale aantal asielzoekers verder toenemen. Groninger gemeenten willen daarin hun verantwoordelijkheid nemen, zo bleek vrijdagmiddag.

Regels aanpassen

'Die bereidheid is er zeker', zegt burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde. 'Met het oog op de opvang in Ter Apel ben ik daar natuurlijk blij mee.' Waar nodig zal de provincie regels aanpassen zodat eventuele nieuwe opvanglocaties sneller gerealiseerd kunnen worden.
Tijdens de bijeenkomst is ook afgesproken Groningers de komende weken te informeren over welke vluchtelingen precies naar onze provincie komen en welke gebruiken ze hebben.
'Syriërs zijn bijvoorbeeld gewend om overal op af te dingen, ook in de supermarkt', legt Kompier uit. 'Hier doen we dat niet, maar het kan geen kwaad om daar wat informatie over te hebben. Dan ben je beter voorbereid'.