De Noord 9 van zaterdag 12 september

© Jos Schuurman
Sinds het voorjaar van 2014 is de Noord 9 de hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Iedere week stelt een groep muziekprofessionals de Noord 9 samen uit het aanbod van actuele songs. De Noord 9 is de graadmeter van de Groninger muziek.
Surf naar www.rtvnoord.nl/noord9 voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Wia Buze - Mag ik din bie die

Het nieuwste liedje van Wia Buze komt in de week van verschijnen de Noord 9 binnen. Het is een Groningstalige versie van 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij uit 2009. Momenteel heeft Jeroen van der Boom ook een hit met het liedje dat hij erder dit jaar tijdens de Toppers-concertreeks heeft gezongen. 'Mag ik din bie die' is geschreven door Wia's producer Jur Eckhart, met wie ze al jaren samenwerkt. Het komt te staan op haar nieuwe album dat nog dit jaar uit moet komen. Momenteel werkt Wia hard aan het inzingen van de liedjes in de studio van Jur Eckhardt in Eelde.

2. Vanderlinde - In one day

Na 'Katie Lee' is 'In one day' de tweede single van Vanderlinde in de Noord 9 dit jaar. Ook deze tweede single is terug te vinden op het vijfde album van Vanderlinde 'Southbound train'. Dat album neemt de band grotendeels op in het Amerikaanse Cincinnati, bij producer Erwin Musper. vanderlinde is een Groningse poprock-band rond zanger en songwriter Arjan van der Linde. VanderLinde is in 2006 gevormd door Arjan van der Linde, drummer Harrie Groenewold en gitarist Christof Bauwens. De eerste jaren speelt de groep vooral stevige rock, inmiddels staat pop en countryrock op het repertoire. Bekijk de clip van 'In one day' op YouTube.

3. Lucas & Gea - Als ik je zie

Lucas en Gea Hulshof komen uit Oude Pekela en staan sinds de eeuwisseling samen op het podium. Hun eerste hit is meteen een knallend succes: 'Steeds weer huil je' werd in korte tijd het meest gedraaide nummer op Radio Noord. Van het album met dezelfde naam werden tienduizenden exemplaren verkocht. Dit alles luidt een succesvolle carrière in met heel veel optredens, een theatertournee, tv-specials, een eigen reality-serie op TV Noord, een eigen platenlabel en veel hits. Lucas en Gea hebben opnieuw een hit in handen met 'Als ik je zie'.

4. Snikhait - Meneuvel

Snikhait (voorheen High Temperature) is swingblues uit het Oldambt. De band speelt sinds 1998 jaren ’50 muziek met veel blues en boogie-woogie. Oorspronkelijk waren de teksten in het Engels, maar tegenwoordig vooral in het Gronings. Zanger en mondharmonicaspeler van de band is Herbert 'Herbie' Grezel uit Winschoten. De vaste bezetting bestaat verder uit Martienes de Wit (piano, Rhodes en orgel), Eric Bosma (bas en zang), Jasper Groen in ‘t Woud (gitaar) en Gerrit Bruinink (drums). Op de cd -en soms ook bij optredens- wordt het quintet ondersteund door een blazerssectie. Grezel en De Wit treden ook samen op als 'Herbie en de Boogiemaster'. Tijdens de Dag van de Grunneger toal op zaterdag 21 maart 2015 presenteert Snikhait de cd 'Mous', samen met Ivonne Schoenmaker als gastzangeres.
5. Bob Heidema - Dou k nog jong was
'Ik heb drie kinderen: twee dochters en De Stroatklinkers', aldus Bob Heidema onlangs in Noord Vandaag. Wie zijn naam noemt, doet dat bijna altijd in één adem met De Stroatklinkers. Dat is de band waar Bob Heidema al 25 jaar de zanger van is. Maar juist in het jubileumjaar van de band, brengt Heidema het solo-album 'Allain' uit. Het uitbrengen van de cd is een lang gekoesterde wens. 'Dou k nog jong was' is daarvan de eerste single. Bekijk het gesprek met & het optreden van Bob Heidema in 'Noord Vandaag'.
6. Audio Adam - Blame it on me
Groninger band met Tjerk Koekkoek, Jasper Dijkstra, Ronald Maas en Robert-Jan Zigterman. 'Blame it on me' is de derde single van het album 'Moving down the grey line'. Het is de opvolger van 'Strong enough' waarmee de Groningers dit voorjaar 8 weken in de Noord 9 hebben gestaan. Audio Adam timmert al jaren aan de weg: in 2011 worden ze Serious Talent van popzender 3FM. De band speelt ook in het voorprogramma van oa. de Counting Crows, Go Back To The Zoo, Ilse DeLange en Scouting For Girls. En Audio Adam stond begin 2012 op Eurosonic/Noorderslag. In 2015 stonden ze er wederom, toen op het podium van Café Martini dat vanaf het festival uitzond. Bekijk de clip van Audio Adam op YouTube.

7. The Scope - Win or lose

The Scope is een popduo bestaande uit Mick van Heijningen (21) en Ruben van Hemmen (22). Aan de School voor de Kunsten in Groningen hebben beide jongens een muziekopleiding gevolgd tot uitvoerend muzikant: Mick is gitarist geworden en Ruben zanger. Tijdens de stageperiode van deze opleiding hebben ze elkaar beter leren kennen toen ze samen een band van basisschoolleerlingen coachten. In de zomer van 2015 brengen ze hun debuut EP uit met daarop zes eigen nummers waaronder titelsong 'Win or lose'. Beluister 'Win or lose' op Soundcloud.

8. Anne-Lie Persson - Get up on your feet

Anne-Lie Persson (1973) is geboren in Zweden. Ze speelt hobo, en gaat vanaf de middelbare school zingen in bandjes. In 1992 komt ze naar Nederland, ze verruilt het Zweedse stadje Östersund in voor het Groninger land. In Groningen studeert ze in 1999 af aan het Prins Claus Conservatorium. In de jaren dat ze in Nederland woont, werkt ze samen met een keur aan Groningse, Drentse en Friese muzikanten. dat leidt in 2013 tot haar debuutalbum 'April in June'. In het begin van 2015 verschijnt het album 'The wide open' waarvan 'Get up on your feet' de tweede single is. De videoclip werd opgenomen in het Zweedse Östersund in de stijl van de jaren vijftig. Het openluchtmuseum Jamtli diende als decor en gaf de clip de authentieke Zweedse sfeer. Ook de twee zussen van Anne-Lie hebben een rol in de videoclip. Beluister 'Get up on your feet' op YouTube.

9. Kevin Paré - Deze is voor jou

Kevi Paré (1989) is geboren en getogen in de Stad. Als kleine jongen is hij al met muziek bezig. Op z'n zeventiende kiest hij ervoor om zijn droom na te jagen: zanger worden. Maakt hij in eerste instantie Nederlandstalige volksmuziek, in 2011 verlegt hij zijn koers naar popmuziek. Nog wel steeds in het Nederlands. Zijn nieuwe single 'Deze is voor jou' levert hem niet alleen airplay bij Radio Noord op: ook andere regionale radiozenders in het land pakken het liedje op. Kevin schopt het zelfs tot de playlist van de landelijke zender 100%NL. Bekijk de clip van Kevin Paré op YouTube.

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.