Den Andel wil zelf fietspad aanleggen

Als de gemeente het niet doet, dan doen we het zelf maar. Onder dat motto leggen inwoners van Den Andel zelf een fietspad aan, als protest.
Een aantal bezorgde ouders en dorpelingen vindt de weg tussen Den Andel en Rasquert te gevaarlijk. Kinderen moeten erlangs om naar school te gaan. 'Automobilisten houden zich hier niet aan de snelheid, ze rijden veel sneller dan zestig kilometer per uur', vertelt Agnes Schouten, die de actiegroep Stampij heeft opgericht.

Heldere afweging

De gemeente Winsum wil eerst onderzoeken of een fietspad echt nodig is tussen Den Andel en Rasquert. Ook wil de gemeente weten wat de kosten zijn, wat de impact is op de omgeving, waar het fietspad moet komen te liggen en hoeveel fietsers er gebruik van willen maken.

Rendabel

'Stel: de aanleg van het fietspad kost enkele tonnen, en er fietsen per dag tien mensen overheen. Dan is het de vraag of het rendabel is om het fietspad aan te leggen', schrijft de gemeente in een reactie.

Elke dag een meter

De actievoerders willen het onderzoek niet afwachten. Er staan al spandoeken langs de weg en de dorpelingen gaan waarschijnlijk nu zelf een fietspad aanleggen. 'Als we elke week een meter doen met z'n allen, dan zijn we zo een heel eind', vertelt Schouten.