'Met de veiligheid van de Groningers kan niet worden gespeeld'

Waterschap Noorderzijlvest heeft van het Rijk honderd miljoen euro gekregen om de dijken in het aardbevingsgebied te verstevigen. Het waterschap wil daar zo snel mogelijk mee beginnen, maar de NAM houdt dat tegen.
Dat zegt dijkgraaf Bert Middel zaterdag in het Dagblad van het Noorden.

Smoes

Noorderzijlvest moet het geld nog krijgen van de NAM. 'Maar de NAM zit de zaak op te houden omdat ze meer onderzoek willen doen. Dat is gewoon een smoes. Wij kunnen het veilig maken met de huidige methodes. De NAM wil het zo goedkoop mogelijk en denkt over twee jaar goedkopere methodes te hebben', zegt Middel zaterdag op radio Noord.

'NAM moet gewoon betalen'

Het waterschap heeft al wel een begin gemaakt met het verstevigen van de dijk langs het Eemskanaal bij Woltersum. Volgens Middel is de zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven ook hard toe aan versteviging. 'Wij willen niet spelen met de veiligheid van de burgers. De handelswijze van de NAM zijn we flauw van. De NAM moet niet alsmaar blijven onderzoeken, maar gewoon betalen.'

Rijk in actie

Middel wil dat het Rijk nu in actie komt: 'Ik kan het wel honderd keer roepen, maar in Den Haag moet het geregeld worden. Het ministerie van Economische Zaken moet een rechte rug hebben. Want met de veiligheid van de Groningers kan niet worden gespeeld.'

'Belangrijk aard en omvang te bepalen'

De NAM laat weten in goed overleg te zijn met het waterschap: 'We werken aan een oplossing voor een complex probleem. Veiligheid staat bij ons voorop. Het is daarom belangrijk de exacte aard en omvang van het probleem te bepalen', zegt woordvoerder Sander van Rootselaar. Hij benadrukt dat ook de NAM graag tot een oplossing wil komen.