Brandstichter natuurbranden wilde wraak nemen

Er lijkt een doorbraak te zijn in de zaak van de bosbranden in natuurgebied het Fochteloërveen bij Veenhuizen. Een 70-jarige man uit Smilde, die sinds begin juni vast zit voor meerdere natuurbranden, wilde wraak nemen op natuurorganisatie Natuurmonumenten. Dat bevestigen diverse bronnen aan RTV Drenthe.
Het gebied is een aantal jaren achtereen getroffen door vijf branden die grote delen van het natuurgebied verwoesten. De laatste grote brand woedde in maart van dit jaar. Daardoor ging het broedgebied van bijzondere vogels als roodborsttapuit, kneu en paapje verloren.

Ruzie met Natuurmonumenten

De inwoner van Smilde had ruzie met Natuurmonumenten over grond die hij pachtte vlak bij het Fochteloërveen. Hij pachtte de grond onder een aantal voorwaarden, maar de man hield zich niet aan die voorwaarden. Na een aantal waarschuwingen werd de pacht opgezegd. De man zou dit niet hebben kunnen verkroppen, meldt RTV Drenthe.

Baken onder scooter

Het openbaar ministerie is nog bezig met de voorbereiding van de zaak en verwacht de man voor vijf of zes branden te kunnen vervolgen. Naast een bekennende verklaring beschikt het OM over GPS-gegevens. Volgens bronnen rondom het onderzoek zou er een peilbaken onder de scooter van de verdachte zijn geplaatst.

Niet bij verstand

Afgelopen donderdag was er een voorbereidende zitting over de zaak in Leeuwarden. Hier zei de man dat hij niet bij zijn verstand was op het moment dat hij de branden stichtte. Dit zou mede komen door het buitensporig drankgebruik en de medicijnen die de man destijds slikte. De rechtbank wil dat er onderzoek wordt gedaan naar het medicijngebruik van de man en zijn geestelijke gesteldheid.
De zaak is voor zestig dagen aangehouden.