Tientallen miljoenen euro's voor nieuwe stoomleiding op Chemie Park Delfzijl

Op het Chemie Park in Delfzijl worden tientallen miljoenen euro's geïnvesteerd in een nieuwe stoomleiding. De stoom is afkomstig van de biomassacentrale De Golden Raand van Eneco, die daarvoor omgebouwd wordt.
Ombouw

Tot nu toe produceert die centrale alleen groene stroom, maar door de ombouw kan er straks met dezelfde hoeveelheid bio-massa ook groene stoom worden gemaakt. Omdat dit duurzaam is, betaalt de overheid mee.

Minder CO2

De stoom wordt voor een periode van twaalf jaar afgenomen door AkzoNobel. Doordat dat bedrijf zelf geen stoom meer hoeft te produceren wordt de uitstoot van CO2 daar een stuk minder. AkzoNobel zorgt ervoor dat ook andere bedrijven op het park 'groene stoom' kunnen gebruiken.

Goedkoop

De nieuwe leiding wordt betaald door Groningen Seaports. Eneco betaalt de ombouw van de centrale en de overheid geeft 12 jaar lang subsidie op de groene stoom. Die is hierdoor relatief goedkoop waardoor de bedrijven die de stoom afnemen hun concurrentiepositie kunnen verbeteren.

Tweede stoomleiding

De leiding wordt eind volgend jaar in gebruik genomen. Het is de tweede stoomleiding op het chemiepark. Door de andere wordt sinds 2010 stoom van de afvalverbrandingsinstallatie van EEW Energy from Waste verspreid.