Woningoverval Peizerweg is vanuit de gevangenis voorbereid

De gewapende woningoverval aan de Peizerweg in Groningen in augustus vorig jaar is vanuit de gevangenis in Veenhuizen voorbereid. De overval werd tijdens een weekendverlof uitgevoerd. Dat bleek maandag tijdens de zitting in de rechtbank in Groningen.
In totaal stonden vijf mannen terecht. Tegen hen zijn celstraffen tot acht jaar geëist. Eén van de mannen heeft al bijna acht jaar vastgezeten voor een andere woningoverval en moet nu dus mogelijk opnieuw acht jaar brommen.


Slachtoffer piepelt inbrekers

Het slachtoffer is een 68-jarige vrouw uit Groningen. Ze is in de nacht van 24 augustus in haar woning overvallen. Ze was in een stoel voor de televisie in slaap gevallen en werd rond twee uur door de indringers gewekt. Twee mannen vroegen waar 'de dikke' was. Ze bedoelden de echtgenoot van de vrouw, die een paar maanden daarvoor was overleden. De vrouw werd met een wapen bedreigd en in de stoel vastgebonden.
Ze bedacht dat de alarmknop van haar overleden man nog op een tafeltje lag. Ze vroeg aan de overvallers of ze in een comfortabelere stoel mocht zitten. Ze droegen de vastgebonden vrouw naar de andere stoel. Daar wist de vrouw de alarmknop te pakken te krijgen en in te drukken. De overvallers schrokken zo dat ze in paniek tegen de deuren vlogen. Ze graaiden snel 2.500 euro mee en renden weg.

Tijdens de zitting werd duidelijk wat één van de verdachten met het geld heeft gedaan: 'Ik ben naar de rode lampen geweest om met de meisjes te jongleren.'

Geklets in de bajes

De zaak kwam aan het licht doordat op de luchtplaats van de gevangenis door gedetineerden werd gesproken over de overval. Dat hoorde een bewaker. Zo zeiden de mannen dat ze dachten dat er tonnen aan zwart geld in de woning zou liggen. Dat bleek niet zo te zijn.
De telefoongesprekken die rondom het tijdstip van de overval vanuit de gevangenis werden gevoerd, zijn afgeluisterd. Justitie kwam op die manier bij een 25-jarige gedetineerde uit Lelystad, die de overval vanuit zijn cel beraamde. Tegen hem is acht jaar cel geëist.

Eerdere overval

De overval werd gepleegd door een 28-jarige man uit Zevenaar tijdens een weekendverlof. De man zat in de nadagen van een opgelegde celstraf van acht jaar voor een woningoverval. Tegen de man werd opnieuw acht jaar cel geëist. Hij werd geholpen door een 22-jarige man uit Apeldoorn en een 24-jarige man uit Delfzijl. Die hoorden voor hun rol een celstraf van zes jaar tegen zich eisen.
Saillant detail: één van de verdachten leende voor de woningoverval de auto van zijn vriendin. Zij vond panty's en tiewraps in haar wagen. Ze verdacht haar vriend van overspel, waarna ze de relatie uit maakte.

Aircomonteur
Een 26-jarige Groninger die voor de wapens zorgde hoorde een celstraf van vijf jaar tegen zich eisen. De Groninger was als aircomonteur een paar keer in de woning geweest.
Naast de celstraffen eiste de officier voor het slachtoffer een schadevergoeding van 2.500 euro.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.