Amsterdam zet gestrande vluchtelingen op de bus naar Ter Apel

© Bart Maat/ANP
De Amsterdamse politie zet bussen in om vluchtelingen van het Centraal Station in Amsterdam naar het aanmeldcentrum in Ter Apel te brengen. Dit om te voorkomen dat ze de nacht moeten doorbrengen op het station.
Een deel van de vluchtelingen is wel op de trein gezet. Voor de laatste groep heeft de Amsterdamse korpschef bussen ingezet, om er zeker van te zijn dat ze Ter Apel bereiken en niet onderweg stranden.


De vluchtelingen komen uit België en Griekenland. Het gaat om enkele tientallen mensen.

Treinkaartje en routebeschrijving

VluchtelingenWerk meldt dat asielzoekers die ergens in Nederland aankomen meestal door de politie naar Ter Apel worden verwezen. Behalve een treinkaartje krijgen ze dan ook een beschrijving hoe ze er precies moeten komen, met onder meer informatie over hoe ze moeten overstappen.

Onbekend land

Soms duurt het wat langer voordat mensen in het aanmeldcentrum terechtkomen, zegt de woordvoerder van VluchtenlingenWerk. 'Het gebeurt ook wel dat mensen gewoon ergens uit een busje worden gezet en dan zelfs geen idee hebben in welk land ze zijn.'
Alle vluchtelingen die in Nederland komen moeten zich eerst aanmelden in bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Daar begint hun asielprocedure. In het Brabantse Budel komt binnenkort een tweede aanmeldcentrum, om Ter Apel te ontlasten.