RUG zakt iets op mondiale ranglijst van universiteiten

© Flickr/Bert Kaufmann (Creative Commons)
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is dit jaar iets gezakt op de QS World University Ranking. De RUG is op de wereldranglijst van universiteiten terug te vinden op nummer 100, terwijl de universiteit vorig jaar nog negentigste stond.
De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is de Universiteit van Amsterdam (UvA), die op de 55ste plek staat. Vorig jaar stond de UvA nog op 50. Verder staan in de top-100 de Technische Universiteit Delft op 64, de Universiteit Utrecht op de 94ste plek en de Universiteit Leiden op de 95e plaats.

Koploper

De ranglijst wordt aangevoerd door het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge. Harvard is op een tweede plek komen te staan, direct gevolgd door de Britse University of Cambridge. Stanford en het California Institute of Technology (Caltech) maken de top-5 compleet.

Specialisatieranglijst

In de specialisatieranglijsten staat de TU Delft van de Nederlandse universiteiten met een negentiende plek het hoogst genoteerd op het gebied van ingenieurswerk en technologie. Op het gebied van levenswetenschapen en medicijnen scoort de UvA een 32e leidende plek. Leiden neemt bij kunst en geesteswetenschappen de leiding op de 40e plek.