Plannen zuidelijke ringweg moeten op de schop

De plannen voor de zuidelijke ringweg bij Groningen moeten gedeeltelijk worden aangepast. Dat heeft de Raad van State bepaald. Tegen de plannen hadden vijftien personen en instanties bezwaar gemaakt.
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu moet meer onderzoek doen naar de gevolgen voor de verkeersveiligheid en de geluidsoverlast voor een woning aan de Papiermolenlaan.
Verder moet de minister onderzoeken of het niet toch mogelijk is een fietstunnel bij zwembad De Papiermolen te plaatsen. In de plannen maakt de huidige tunnel plaats voor een voetgangersbrug. De huidige tunnel wordt veel gebruikt door vleermuizen.
Met deze tussenuitspraak van de Raad van State krijgen de omwonenden, verenigd in Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg, deels gelijk. De minister heeft 24 weken de tijd om het besluit op deze punten aan te passen. Daarna doet de Raad van State definitief uitspraak.

Ingrijpende maatregelen

Volgens de gemeente Groningen, de provincie en Rijkswaterstaat zijn er ingrijpende maatregelen nodig om het verkeer vlot te laten doorstromen en de stad goed bereikbaar te houden. Zo wordt het Julianaplein ongelijkvloers en wordt de weg deels verdiept aangelegd. De kosten worden geraamd op zevenhonderd miljoen euro.

Drukker

Tegenstanders vinden het een slecht plan. Volgens hen zijn nut en noodzaak van de ombouw niet aangetoond. Zij zeggen dat het in de omliggende wijken Helpman en Rivierenbuurt een stuk drukker zal worden na de ombouw.