PvdA Noord-Groningen: 'Provincie schept verwarring'

© RTV Noord
Een standpunt van de provincie Groningen over de herindeling valt niet goed bij de PvdA in Noord-Groningen. Gedeputeerde Staten willen dat de zeehavens (Eemshaven, Lauwersoog en Delfzijl) straks in één nieuw te vormen gemeente terechtkomen.
De Eenshaven ligt nu in de gemeente Eemsmond, Lauwersoog in De Marne en Delfzijl in de gelijknamige gemeente.

Van onderaf?

'Ik dacht dat de provincie de herindeling van onderaf wil laten komen?' vraagt Jan Willem Nanninga, PvdA-fractievoorzitter in de gemeente Winsum, zich af. Hij laat weten dat de PvdA-fracties in de zeven gemeenten in Noord-Groningen verrast zijn door de opstelling van Gedeputeerde Staten.

Onduidelijkheid

De gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Bedum, De Marne en Winsum zijn met elkaar in gesprek over één te vormen supergemeente, 'Van Lauwerszee tot Dollard Tou'.
Volgens de zeven PvdA-fracties leidt het gewijzigde standpunt tot onduidelijkheid: 'Het is alsof je met zeven spelers op een veld staat met zeven doelen. Iedereen mag een bal in een willekeurig net schieten. Alles lijkt goed, maar ook weer niet', aldus Jan Willem Nanninga.

Supergemeente

Nanninga heeft signalen opgevangen dat de nieuw te vormen gemeente 'Van Lauwerszee tot Dollard Tou' op losse schroeven staat. Dit standpunt van de provincie helpt daarbij niet.
'De havens moeten een punt van discussie blijven', vindt Nanninga.

Lees alles over de herindeling