'Gemiddeld één kind per klas wordt mishandeld'

© Tamuc, Flickr (Creative Commons)
Het afgelopen jaar zijn in de provincie Groningen 633 kinderen tot en met 17 jaar mishandeld.
De schatting is dat het werkelijk aantal slachtoffers drie keer zo hoog ligt. Een campagne moet ervoor zorgen dat mensen eerder aan de bel trekken.

Eén per klas

'Kindermishandeling is een groot probleem', zegt wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) van Groningen. 'Naar schatting wordt één kind per klas mishandeld. Dat aantal moet naar beneden.'
In heel Nederland gaat het naar schatting om 118.000 kinderen.

Voortrekkersrol

De gemeente Groningen gaat samen met Oldambt en Leeuwarden een voortrekkersrol spelen bij de aanpak van kindermishandeling. Gijsbertsen: 'Het aantal meldingen moet omhoog. Dan kunnen we sneller hulp bieden in gezinnen waar het fout gaat'.

Stress en onmacht

Uit onderzoek blijkt dat stress en onmacht bij ouders de belangrijkste veroorzakers zijn van kindermishandeling. Als instanties eerder weten van probleemgezinnen kan kinderen veel leed bespaard blijven. 'We moeten die oorzaken wegnemen. Onze wijkteams kunnen hier een belangrijke rol in spelen.'

Campagne

Om mensen beter te informeren over de kindermishandeling komt er een regionale campagne naar het voorbeeld van de landelijke spotjes 'Het houdt niet op, niet vanzelf'. Ook sportclubs en onderwijsinstellingen krijgen voorlichting.

'Trek aan de bel'

'Veel mensen zijn bang om een vermoeden van kindermishandeling te melden. Ze denken: 'wat nu als het niet klopt'. Dat moet eruit. Mensen moeten aan de bel trekken. Alleen gezamenlijk kunnen we dit veranderen', zegt wethouder Gijsbertsen.