De uitvinding van Jan Brons leeft voort

Het Bronsmotoren Museum in Appingedam bestaat deze maand tien jaar en dat wordt zaterdag uitgebreid gevierd. Bezoekers krijgen gratis entree en ook koffie en thee kost niets. Iedereen is welkom om het werk van ondernemer en ingenieur Jan Brons te bekijken.
Wie was Jan Brons?

Jan Brons wordt in 1865 in Wagenborgen geboren als zoon van een timmerman. In plaats van te kiezen voor het timmermansvak kiest Brons ervoor om motoren te ontwikkelen.


'Bakjesknapper'

In 1907 ontwerpt Brons de verstuiverbakmotor, ook wel bekend als
Het is de oplossing voor het niet goed verstuiven van de brandstof in de verbrandingsruimte. Volgens voorzitter van het Brons Motorenmuseum Anne Nijboer maakt dit het apparaat wereldberoemd.

Appingedammer Bronsmotorenmuseum

In het jaar van de bakjesknapper richt Brons ook de Appingedammer Bronsmotorenfabriek op, waar hij blijft werken tot zijn dood in 1954. Ruim vijftig jaar na zijn dood steekt een aantal enthousiastelingen de koppen bij elkaar en richt in 2005 het Bronsmotoren Museum op.

'Mag niet verloren gaan'

Voorzitter Anne Nijboer: 'Jan Brons is voor de industrie van onschatbare historische waarde. We hebben naast motoren ook nog ontzettend veel gereedschap en ontwerpen van hem. Dat mag niet verloren gaan en ook de jeugd moet weten wie hij was. Om er voor te zorgen dat hij niet wordt vergeten hebben we tien jaar geleden het museum opgericht.'

Onstuimige tijd

Het Bronsmotoren museum heeft de afgelopen periode een zware tijd gehad. Conflicten over de huur met huurbaas Control Seal eindigden in slepende rechtszaken.
Volgens Nijboer is nu alles rustig en kan er volledig gefocust worden op het tienjarige jubileum: 'De rechtszaken lopen nog maar tot nu toe hebben we alles gewonnen. Daar wil ik op dit moment ook niet bij stil staan. Zaterdag is het feest en dat is op dit moment het belangrijkste.'