Voormalige pastorie in Leek wordt hospice

© RTV Noord
Er komt een hospice in Leek. De voorziening voor mensen, die in hun laatste levensfase zijn en niet thuis kunnen sterven, komt in de voormalige pastorie bij zorgcentrum Vredewold.
De stichting Hospice Westerkwartier/Noordenveld heeft daarover overeenstemming bereikt met het zorgcentrum.

Witte vlek

Het hospice biedt plaats aan maximaal drie personen. De stichting richt zich op het Westerkwartier en de gemeente Noordenveld. Voorzitter Marijke Pots: 'Er zijn hospices in Groningen, Assen en Drachten, maar hier nog niet. Deze regio is wat dat betreft nog een witte vlek. We hebben onderzoek gedaan en er is zeker behoefte aan een hospice in dit gebied'.

Verbouwen

'We moeten het pand wel verbouwen,' zegt Eppie Bakker, de bouwkundige van de stichting. 'Er moeten sowieso drie privékamers worden gemaakt, met elk een eigen badkamer. En er komt ook een gemeenschappelijke ruimte.'
De stichting denkt voor de exploitatie en de verbouwing zo'n drie ton nodig te hebben, waarvan inmiddels twee ton binnen is. Bakker: 'We hebben nog een aantal fondsen aangeschreven om ons financieel te ondersteunen. Dit najaar horen we daar meer over, maar we hebben er vertrouwen in dat het rond komt'.

Vrijwilligers

Het hospice gaat vooral draaien met vrijwilligers. De stichting denkt zo'n zestig mensen nodig te hebben. 'We moeten 365 dagen per jaar hulp bieden, dus heb je veel mensen nodig,' vertelt bestuurslid Margreet Berends. 'De vrijwilligers worden ingezet voor allerlei werkzaamheden, maar de professionele zorg blijft in handen van huisartsen en verpleegkundigen.'
De stichting hoopt snel aan de slag te kunnen. Marijke Pots: 'We willen medio 2016 opengaan en er is nog een hoop werk te verzetten'.