'Voor de kerst hebben de mensen hun geld'

Bouwbedrijven, die werkzaam zijn in de gemeente Groningen, krijgen te maken met scherpere controles op het naleven van de cao's. Die controles worden opgenomen in de contracten met de bedrijven.
Die belofte deed wethouder Paul de Rook (D66) aan de gemeenteraad tijdens een debat over misstanden bij de bouw van de Sontbrug en het Groninger Forum. Daarbij kregen 53 mensen te weinig betaald.

Met de noorderzon vertrokken

De mensen waren in dienst van het Brabantse uitzendbureau AOK en werden ingehuurd door BAM en BCS. De werknemers wachten al bijna een jaar op hun geld, terwijl de eigenaren van het uitzendbureau met de noorderzon zijn vertrokken.

Afwachtend

Vakbond FNV stelde de kwestie vorig najaar al aan de orde. Gevolgd door de raadsfracties van PvdA en SP. Aanvankelijk nam het stadsbestuur een afwachtende houding aan. De betaling zou de verantwoordelijkheid zijn van de bedrijven zelf, zo stelde het stadsbestuur.

Beterschap

Nu beloven de betrokken wethouders Paul de Rook en Roeland van der Schaaf (PvdA) beterschap: 'Het heeft veel te lang geduurd', zegt Van der Schaaf. 'Uitbuiting en misstanden komen te vaak voor. Onaanvaardbaar. Helemaal als de gemeente zelf opdrachtgever is.'
Het college is inmiddels in gesprek met de betrokken bedrijven. Over het verloop van die gesprekken doen de wethouders geen uitspraken, maar de inzet is duidelijk: 'Voor de Kerst hebben de mensen hun geld', zo zei Van der Schaaf.

Uit eigen zak?

Blijft de vraag of de gemeente zelf de portemonee trekt als de genoemde bedrijven in gebreke blijven. Paul de Rook: 'Het is niet zo dat we het uit eigen zak betalen. We kunnen altijd nog kijken naar een garantstelling. Desnoods vechten we het daarna uit met de betrokken partijen'.

Sceptisch

Vakbond FNV moet het nog zien. Vakbondsbestuurder Masja Zwart: 'We zien het nog steeds fout gaan bij bouwprojecten in de stad. Daarover willen we opnieuw in gesprek met de wethouder. Leg in contracten vast dat je sancties kan opleggen'.
Zwart wijst daarbij ook op nieuwe wet- en regelgeving vanuit Den Haag, waarbij opdrachtgevers verantwoordelijk worden voor het naleven van de regels.