Groningen maakt haast met huisvesting statushouders

De stad Groningen wil haast maken met de huisvesting van statushouders. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) hoopt nog dit jaar woonruimte te realiseren voor enkele honderden asielzoekers met een verblijfsvergunning.
Alle gemeenten in Nederland zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van statushouders. De noodzaak om die mensen zo snel mogelijk uit de asielzoekerscentra te halen en in reguliere woningen te plaatsen wordt steeds groter, vanwege de extra toestroom van vluchtelingen naar Nederland. De AZC's zitten vol met 13.000 asielzoekers.

Meer dan verplicht

De gemeente Groningen wil nu in één klap méér statushouders gaan huisvesten dan ze verplicht is. De taakstelling in het afgelopen half jaar was 150 asielzoekers, in het tweede half jaar van 2015 is dat 175 asielzoekers.
Het COA liet eerder al aan RTV Noord weten dat gemeenten in Groningen nog goed aan die taakstellingen kunnen voldoen. Zeker in vergelijking met andere provincies.
Maar Stad wil nu iets extra's doen.

Studentenhuisvesting

'We hebben nogal wat locaties in Stad die geschikt zijn voor verbouw dan wel nieuwbouw', zegt PvdA-wethouder Van der Schaaf. 'En we hebben in Groningen een nogal stevige opgave voor jongerenhuisvesting, studentenhuisvesting.'
'Ik heb al met een corporatie gesproken die zegt: kunnen we daar geen combinatie van maken. Dat we voor een periode van twintig, vijfentwintig jaar complexen neerzetten. Op dit moment zouden we daar relatief veel statushouders in kunnen plaatsen. En op een later moment zou je dat eenvoudig weer kunnen omzetten in jongerenhuisvesting.'

Deskundigen

Niet alleen in Stad, maar in de hele provincie wordt - vooral op ambtelijk niveau - gekeken of ergens meer statushouders kunnen worden gehuisvest dan gevraagd. De provincie doet haar uiterste best om mee te werken aan initiatieven die ontstaan.
Maar een denktank of zelfs een clubje deskundigen wil de provincie de beweging achter de schermen niet noemen. In de kantlijn adviseert Leontien Kompier, burgemeester van Vlagtwedde.

Maximale creativiteit

'Ik ben heel blij met dit initiatief', zegt zij. 'Op deze manier haal je een heel klein beetje druk van de AZC's. Samen met de provincie en andere deskundigen proberen we onze maximale creativiteit in te zetten om een extra slag te maken in de huisvesting van statushouders.'