Politie heeft ruim zeshonderd tips binnen over Jumbobedreiger

© Goos de Boer/RTV Noord
'Rechercheer mee', vroeg de politie vorige maand aan het publiek in een poging om de afperser van supermarktketen Jumbo te ontmaskeren. En dat heeft ze geweten.
Er zijn 632 tips binnengekomen.

Baan van negen tot vijf

De tipgevers opperen dat de dader wellicht een baan heeft, waardoor hij van negen tot vijf uur werkt. In de pauze zou hij tijd hebben om contact te leggen met de Jumbo en de politie. Na werktijd kan hij overgaan tot actie.

41

Ook het getal 41, dat meerdere keren opduikt in de tijdstippen dat de dader contact zocht, spreekt tot de verbeelding.
Wellicht is het de schoenmaat van de bomdreiger of anders de landcode van Zwitserland. Ook kan het verwijzen naar het atoomnummer van een scheikundig element, dat de dader gebruikt in zijn explosieven.

Lijflied, kookwekkers en bitcoins

Bij een Jumbo in Zwolle is een verjaardagskaart bezorgd met daarin een explosieve stof. Die kaart met het nummer 'Dans je de hele nacht met mij' kan verwijzen naar de Zwolse voetbalclub met dit lijflied. Ook kwamen tips binnen over kookwekkers, bitcoins en het handschrift van de dader.

Afpersing

Jumbo is al een tijdje het doelwit van een afperser. Bij de vestiging naast de Euroborg in Groningen werd begin juni een bommelding gedaan. Bij twee andere winkels van de keten in Groningen zijn de afgelopen tijd explosieven gevonden. Een Jumbo-filiaal in Zwolle is dus ook bedreigd.
Alle tips hebben nog niet geleid tot een aanhouding.