Burgemeester kan uitblijven arrestaties bij rellen nog niet verklaren

Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen kan nog niet verklaren waarom er geen arrestaties zijn verricht tijdens de voetbalrellen in de binnenstad donderdagmiddag.
Supporters van Olympique Marseille gooiden onder meer op de Grote Markt met terrasstoelen, glaswerk en vuurwerk. De Mobiele Eenheid moest in actie komen. Het bleef enige tijd onrustig, maar er is niemand gearresteerd.
De burgemeester kan daar nog weinig over kwijt. Hij wil eerst een gesprek met de politie.

Ingewikkeld

'Als heel veel mensen verkeerde dingen doen, dan is het heel erg moeilijk om er een aantal uit te halen', vertelt Den Oudsten. 'En om ze dan ook te kunnen vervolgen, is heel ingewikkeld.'

All in the game

'Dat er meubilair is gesloopt vind ik erg. Tegelijkertijd het is ook een beetje 'all in the game'. We weten dat we voorzichtig moeten zijn met supporters van Olympique Marseille', zegt de burgemeester.
Hoe het kan dat de supporters van de Olympique Marseille en FC Groningen met elkaar in aanraking kwamen, weet de burgemeester ook niet. In de Poelestraat was een fanzone ingericht voor de Franse supporters.
'Als ik zie hoe de fans van Olympique Marseille overal huishouden in Europa, dan hebben wij het nog redelijk beheerst gehouden', aldus Den Oudsten.

Boze ondernemers

Ondernemers klagen dat zij niet goed zijn geinformeerd over de wedstrijd. De burgemeester gaat volgende week met hen in gesprek.

Niet de eerste keer

In 2009 maakte Den Oudsten ook al rellen mee met supporters van Olympique Marseille. Hij was toen burgemeester van Enschede. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Twente liep het uit de hand en kwam er een noodverordering.