Komt er een havengemeente in Noord-Groningen?

Als het aan de loco-burgemeester Jan Menninga ligt, dan komen de havens na de herindeling in één gemeente: De Marne, Eemsmond, Delfzijl, Appingedam en Loppersum.
De Fractie 2014 wethouder wil graag een nieuwe discussie starten, omdat volgens hem één grote Noordelijke gemeente van 'Lauwerszee tot Dollard Tou' niet haalbaar is. De gemeenteraden van Delfzijl, Eemsmond, Appingedam, Loppersum, Bedum, De Marne en Winsum zijn met elkaar in gesprek over één te vormen supergemeente.

Alle havens in één gemeente

Loco-burgemeester Menninga ziet liever gesprekken over een andere gemeente, zegt Menninga. 'We voldoen met de nieuwe gemeente aan de eisen van de provincie. Die hebben de wens dat alle zeehavens in één gemeente komen te vallen'. De nieuwe gemeente krijgt de werktitel Medal.
Bedum en Winsum vallen buiten de nieuwe gemeente. 'Die hebben niet dezelfde problemen als wij. Wij zijn bijvoorbeeld krimpregio's', vertelt Menninga.

'Hij praat voor zijn beurt'
Henk Bakker, burgemeester van de gemeente Bedum, is van mening dat Menninga voor zijn beurt praat. 'Het is aan de gemeenteraad om te kijken hoe ze verder willen. Er komt volgens de burgemeester een discussiestuk over de herindeling en de supergemeente.
Bakker blijft hoop houden op een supergemeente.

'Te vroeg'

Rinus Michels, burgemeester van de gemeente Winsum, vindt het ook te vroeg om te praten over andere varianten. Eerst staat de gemeente 'Van Lauwerszee tot Dollard Tou' op de agenda.
Op 15 oktober staat de herindeling weer ter discussie in alle Noordelijke gemeenteraden.

Lees alles over de herindeling