Nijmeijer wil niet meer terug naar Nederland

© ANP / Ernesto Mastrascusa
De oud-Groningse studente Tanja Nijmeijer, die al jaren strijdt bij de Colombiaanse rebellenbeweging Farc, voelt niets terug voor een terugkeer naar Nederland.
'Ik zou er best twee weken rond willen kijken, maar ben een beetje bang dat ik er inmiddels een te geromantiseerd beeld van heb', zegt ze in een zaterdag gepubliceerd interview met het AD.
Nijmeijer sprak de krant op Cuba, waar de rebellen over een vredesakkoord onderhandelen met de Colombiaanse regering. De Nederlandse FARC-vertegenwoordigster verwacht dat die gesprekken resultaat zullen opleveren. 'Het gaat al sneller dan in het begin.'

Zwarte Piet

Hoewel de voormalige studente niet wil terugkeren naar Nederland, volgt ze de gebeurtenissen in haar geboorteland wel. Ze windt zich in het AD onder meer op over de discussie rond Zwarte Piet. 'Hebben Nederlanders niks anders om zich druk om te maken', vraagt ze zich af.

Tanja-moeheid

Nijmeijer verbaast zich verder over het feit dat Nederlanders nog steeds belangstelling hebben voor haar belevenissen. 'Ik kan me voorstellen dat er een soort Tanja-moeheid optreedt. Ik heb daar zelf in ieder geval wel last van.'