1000 Woningenplan wordt 65 jaar na dato uitgebreid herdacht

Het grootste woningbouwproject aller tijden in Groningen viert dit jaar zijn 65 jarig bestaan. In 1950 ging het 1000 Woningenplan van start om een einde te maken aan de grote woningnood op het Groninger platteland.
Grote woningnood

Door de recessie van de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog waren er op het platteland in twintig jaar tijd nauwelijks huurwoningen gebouwd. Tegelijkertijd zorgden sociaal democraten er wel voor dat er in de steden gebouwd werd.

Plan Ottevanger

Ook na de oorlog kwam de woningbouw nauwelijks van de grond. Daarom kwam de Ulrumer burgemeester Ottevanger met een uniek plan. Hij liet een standaardwoning ontwerpen die goedkoop en eenvoudig in blokken van zes gebouwd kon worden.
In een paar dagen tijd slaagde Ottevanger erin om dertig Groninger gemeenten achter het plan te krijgen.

Den Haag aan boord

Overdonderd door zoveel eensgezindheid en de eenvoud van het plan, zegde de regering haar steun toe. Binnen drie jaar werden toen 1165 woningen gebouwd. Het waren de eerste doorzonwoningen in onze provincie met, behalve een woonkamer van zestien vierkante meter, een keuken, drie slaapkamers en een douche.
Die laatste diende de eerste jaren vaak als opslag voor de aardappelen. Talloze dorpen waar de woningen werden gebouwd, hadden nog geen waterleiding. Je had toen niets aan een douche.

370 huizen staat er nog

Niet iedereen was even blij met de woningen, want ze waren kwaliteit niet heel goed. Een groot gedeelte van de duizend woningen is inmiddels al gesloopt. Verspreid over de provincie staan er nog zo'n 370 huizen, herkenbaar aan drie witte steentjes boven de voordeur.

Tentoonstelling

Het duizend woningenplan wordt de komende weken uitgebreid herdacht. In het voormalige gemeentehuis van Usquert is een tentoonstelling ingericht. Onder de titel '16 vierkante meter' een boek verschenen over de geschiedenis van de woningbouw op het Groninger platteland. Alina Kiers voert op meerdere locaties haar toneelstuk 1 uit 1000 op.