Eis: Stadjer moet langer enkelband dragen na uitgaansgeweld

Wikimedia Commons/Ctruongngoc
Wikimedia Commons/Ctruongngoc
Voor drie mishandelingen en een poging tot zware mishandeling moet een 24-jarige Stadjer van de officier van justitie vier maanden lang elektronisch toezicht krijgen.
Naast het enkelbandje eist de aanklager een voorwaardelijke celstraf van acht maanden, om de man de komende twee jaren rustig te houden. De Stadjer mag zich dan in dezelfde proeftijd niet vertonen in het uitgaansgebied van Groningen, vindt de officier.

Straalbezopen

De man sloeg op 19 juni in de Peperstraat een medestapper tegen de vlakte. Dit gebeurde onverwacht en het slachtoffer werd van achteren benaderd. Die ontwaakte pas in het ziekenhuis.
Camera's legden de mishandeling vast. De Stadjer werd kort daarna aangehouden, nadat hij dezelfde avond nog eens drie mensen, nu in de Papengang, had geschopt en geslagen. Hij was straalbezopen, zei de man tegen de rechters.

Strafblad

Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft de Groninger al een lijvig strafblad opgebouwd. Hij staat nu onder toezicht van de reclassering en ondergaat urinecontroles.
De officier vindt dat deze begeleiding voort moet worden gezet. Hoewel de Stadjer wel een eerder opgelegde celstraf van twee weken alsnog moet uitzitten: 'Hij is in de proeftijd toch de fout ingegaan. De gevolgen moet hij dan dragen.'
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.