'Geef premie van 4000 euro aan alle inwoners aardbevingsgebied'

Alle huiseigenaren in het aardbevingsgebied moeten een premie van vierduizend euro krijgen. Ongeacht of ze schade hebben.
Dat pleidooi komt van de Groninger Bodem Beweging (GBB). De belangenorganisatie wijst erop dat in het eerder afgesloten bestuursakkoord de toezegging is gedaan, dat alle inwoners zo'n premie krijgen.

Toezegging nakomen

De regeling geldt tot nu alleen voor mensen met minimaal duizend euro schade. Ook is het aantal gemeenten waar het voor geldt beperkt tot elf. De bodembeweging vindt het tijd worden dat de overheid de toezegging nakomt dat alle huiseigenaren dit bedrag krijgen.
'Die grens van duizend euro schade is tijdelijk ingesteld om het goed te kunnen uitvoeren. Dat begrijpen we. Maar nu is het wel tijd om alle huiseigenaren dit bedrag te geven. Ze mogen dan geen schade hebben, maar mensen zonder schade hebben natuurlijk net zo goed te lijden onder deze ellende', vindt Dick Kleijer van de bodembeweging.

De buren wel

De premie is bedoeld voor het nemen van maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Er worden vooral zonnepanelen, dubbele beglazing en HR-ketels van aangeschaft. 'Het kan niet zo zijn dat je buren wel dat bedrag krijgen omdat ze schade hebben, terwijl jij naast het net vist. Dat klopt niet.'
Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders laat weten dat alle regelingen in het aardbevingsgebied onder de loep worden genomen. Eind dit jaar komt daar duidelijkheid over.
De bodembeweging wil daar niet op wachten. 'Kom meneer Alders, wees even handig, herstel het vertrouwen en kom direct de eerdere afspraken na', is de boodschap van Kleijer aan de Nationaal Coördinator.