'Hoe zit het met de veiligheid van mijn dochter?'

'Als het moet, zitten we hier tot twee uur vannacht.' Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen probeert de gemoederen te bedaren, als tientallen mensen tegelijkertijd een vraag proberen te stellen.
De informatieavond over de noodopvang in een leegstaand kantoorpand aan de Van Swietenlaan in de stad begint rommelig. In de theaterzaal van MartiniPlaza hebben zich zeker 600 mensen gemeld.
De burgemeester, wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) en Henk Wolthof (COA) houden een algemene inleiding. Als het gedoe door gebrek aan microfoons is opgelost, komt de zaal op stoom.

Avondklok

'Hoe zit het met de veiligheid van mijn dochter?', 'Wordt er een avondklok ingesteld?', 'Zitten er IS-strijders bij', 'Komt er meer verlichting, want ik voel me nu al onveilig als ik 's avonds met mijn hondje loop'. Het zijn vragen die bij een deel van de bezoekers leven.
De avondklok komt er niet en ook op het gebied van de veiligheid doen de verantwoordelijken geen beloftes die ze niet kunnen waarmaken. 'Honderd procent veiligheid kunnen we u niet garanderen', zegt Henk Wolthof van het COA. Wel komen er extra surveillances door de politie, zo zegt de burgemeester toe.

Boos

Even dreigt de avond te ontsporen, als een aantal boze bezoekers zonder microfoon begint te roepen. 'We pikken het niet, dit wordt ons door strot geduwd. Daar verzet ik me tegen.', schreeuwt een man vanuit de zaal.
Daarna slaat de stemming om. Steeds meer bezoekers spreken zich positief uit over de komst van de noodopvang voor 550 vluchtelingen en applaudisseren voor het gemeentebestuur.

Applaus

Een meisje geeft aan vrijwilligerswerk te willen doen. Er volgen er meer. Groot applaus is er voor een mevrouw die zegt blij te zijn met de komst van het centrum omdat haar zoon zo in contact kan komen met minderheden: 'Hij zit op een compleet witte school in de wijk Ter Borch. Ik vind het goed dat hij nu in aanraking komt met andere kinderen.'
Muisstil wordt het als een jonge vrouw met een hoofddoek in debat wil met mensen die tegen de komst van de opvang zijn: 'Ik ben een dochter van een vluchteling. Zie ik er eng uit? Zijn jullie bang voor mij?'
'Niemand is tegen echte vluchtelingen', reageert een man, 'maar deze mensen zijn geen vluchtelingen. Het zijn gelukszoekers.'

Samen

De zaal reageert afwijzend. Mensen roepen op gezamenlijk de schouders eronder te zetten. 'Alleen samen kunnen we zorgen dat dit goed verloopt.' Waarna de burgemeester de avond besluit.
Eén man is het er niet mee eens en uit na afloop zijn ongenoegen: 'Het zou tot twee uur doorgaan', roept hij boos, tegen iedereen die het maar horen wil. Hij blijkt een roepende in de woestijn. De zaal is inmiddels leeggelopen.