NS wacht met oordeel over tarragrond bij Tynaarlo

© RTV Drenthe
'Hoe denkt NS het probleem van de tarragrond bij het dorp Tynaarlo op te lossen?' Veel inwoners hoopten maandag tijdens een door de gemeente Tynaarlo belegde informatieavond een antwoord te krijgen op deze vraag, meldt RTV Drenthe.
Maar dat antwoord kwam er niet. Volgens directeur Ineke van Gent van NS regio Noordoost-Nederland is het te vroeg om nu al te kunnen beoordelen of de bomen en struiken die er zijn aangeplant het wel of niet redden.

Afvalgrond

Bij de sanering van het NS-terrein twee jaar geleden is tarra gebruikt om het afgegraven terrein op te hogen. Tarra is afvalgrond van de aardappelmeelindustrie. De grond stinkt nog steeds. Afgelopen voorjaar en zomer was het al duidelijk dat de bomen en struiken die zijn aangeplant voor een deel afsterven. 
Niemand weet hoe lang het duurt voor de tarra wel geschikt is voor bosbeplanting en voor de stank verdwijnt.

Voorjaar 2016

Van Gent zegde toe in het voorjaar van 2016 te bekijken of de beplanting, die een wandelpark bij het dorp moet vormen, alsnog aanslaat. 
Volgens voorzitter Erik Rona van Dorpsbelangen Tynaarlo wordt daarmee het probleem alleen een paar maanden opgeschoven. 'Ik kon vorig jaar al zien dat de meeste bomen dood gaan. Volgend voorjaar zal die conclusie niet anders zijn', zegt hij.

Geen gevaar voor volksgezondheid

Goed bericht kwam er van de GGD. Volgens de gezondheidsdienst blijven de vluchtige stoffen die in de tarragrond worden gevormd ruim onder de toegestane waarden. 'Ze leveren dan ook geen enkel gevaar op voor de volksgezondheid', luidde de conclusie. 
Wel laat de gemeente Tynaarlo de waarden elk jaar opnieuw onderzoeken.