Rechtbank twijfelt aan bewijs en zet streep door zes jaar celstraf

Geen zes jaar cel, maar vrijspraak. Twee van de vijf mannen die terecht stonden voor een gewelddadige overval in Groningen, kregen dit oordeel van de rechter te horen.
'De rechtbank heeft niet vast kunnen stellen dat ze in de woning zijn geweest', verklaart Fred Janssens van de rechtbank Noord-Nederland.
Het Openbaar Ministerie (OM) achtte dit eerder wel bewezen en eiste zes jaar cel tegen de mannen uit Delfzijl (24) en Apeldoorn (22), maar de rechtbank ging hier dinsdag dus niet in mee. Het OM heeft inmiddels besloten in hoger beroep te gaan.

Gekneveld

Bij de overval, vorig jaar augustus aan de Peizerweg, werd een 68-jarige vrouw 's nachts in haar woning overvallen. De vrouw werd gekneveld, maar slaagde er toch in op een alarmknop te drukken.

Twijfel

Janssens: 'Als je weinig informatie heeft over wat er zich heeft voltrokken in de woning, dan kun je spreken over een zekere mate van twijfel. Dan is de regel: bij twijfel kan er geen veroordeling worden uitgesproken.'

Proefverlof

De drie andere verdachten in deze zaak horen maandag welke straf ze krijgen. Eén van hen was op proefverlof uit Veenhuizen, waar de overval binnen de gevangenismuren werd beraamd. Hem hangt acht jaar cel boven het hoofd. Hij zit reeds een straf met deze lengte uit.