UMCG-onderzoekers voorspellen revolutie in kankerbestrijding

Nano-Fiber Matrices BV, PerkinElmer en het UMCG krijgen samen een subsidie van 150.000 euro voor laboratoriumonderzoek naar kanker. De subsidie wordt verstrekt door de provincie en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
De twee bedrijven ontwikkelen samen met het UMCG een driedimensionaal model om cellen op kweek te zetten. Daarmee kan de groei van een cel in een lichaam beter worden nagebootst.

Maatwerk

Nu worden de cellen nog gekweekt in platte, tweedimensionale bakjes. Met het 3D-model kunnen onderzoekers beter zien welke mogelijke nieuwe kankermedicijnen het beste werken. De medicijnen kunnen in de toekomst mogelijk meer persoonlijk op de patiënt worden afgestemd.

Drastische verandering

Zo zouden cellen van tumoren van een individuele patiënt op kweek gezet kunnen worden en in het laboratorium bekeken worden hoe die patiënt op bepaalde medicijnen reageert. Dit kan de medicatie tegen tumoren in de komende vijf jaar drastisch veranderen.

Besparing

Bijkomend voordeel is dat hiermee veel geld bespaard kan worden op medicijnen. Ook wordt verwacht dat de ontwikkeling van de 3D-modellen banen oplevert in het medisch onderzoek en voor het bedrijf dat de modellen op de markt brengt.