'Aardbevingen worden niet zwaarder dan 4.0 op Schaal van Richter'

© Flickr/queenkv (Creative Commons)
Een aardbeving van maximaal 4.0 op de Schaal van Richter. Zwaarder worden de bevingen door gaswinningen in Groningen niet.
Tot die conclusie komt Jacques Hagoort, voormalig hoogleraar reservoirtechniek aan de TU-Delft. Hij heeft voor het vakblad voor risicobeheersing en rampenbestrijding 'Ruimtelijke Veiligheid en Risicoanalyse' een uitgebreide analyse gemaakt van de situatie in Groningen.
Hagoort voorspelde eerder al dat de Groningers nog ruim 1100 aardbevingen voor de kiezen hebben. Hij doet nu op grond van alle beschikbare gegevens ook een voorspelling van de maximale kracht van de te verwachten aardbevingen. Hij komt tot de conclusie dat de bevingen 'redelijkerwijs niet zwaarder worden dan 4.0 op de Schaal van Richter'.

Gaskraan verder dicht

Hagoort heeft ook berekend wat daarbij de invloed is van het verder dicht draaien van de gaskraan. Bij de winning van 30 miljard kuub gas per jaar verwacht hij gemiddeld veertig aardbevingen per jaar. De kans dat daar eentje tussenzit van 4.0 is 3,6 procent.
Gaat de gaskraan terug naar 21 miljard kuub per jaar dan scheelt dat niet alleen tien aardbevingen. Ook neemt de kans op een zware beving met een procent af, zo heeft de vroegere hoogleraar berekend.