Verdeeldheid over plannen Boogplein Winsum

Er zijn een hoop 'mitsen' en 'maren' bij de komst van een supermarkt op het Boogplein in Winsum. Het college wil een haalbaarheidsonderzoek laten doen naar de komst van een Lidl. De raad is hierover verdeeld.
Dit is niet de eerste keer dat de gemeenteraad praat over grootste plannen voor het plein. De vorige mislukten stuk voor stuk omdat projectontwikkelaars afhaakten. Het is inmiddels een hoofdpijndossier. In het centrum van het dorp ligt al jaren een braakliggend terrein.

Verdeelde coalitie

GroenLinks vraagt zich af of de gemeente niet opnieuw in het verkeerde bootje stapt. Is een grote supermarkt nog wel haalbaar vraagt Irma Scheepstra zich af: 'Moeten we niet direct ruimte creëren voor kleine ondernemers?'
D66 ziet liever een haven op de plek van het plein en vraagt zich af of het plan voor een supermarkt nog wel past bij Winsum.

Kleine ondernemers

De ChristenUnie vindt dit plan financieel ongunstig voor de gemeente, maar staat open voor het haalbaarheidsonderzoek. Bij fractievoorzitter Harm Walma zorgt het onderzoek voor gemengde gevoelens.
Gemeentebelangen Winsum wil dat er niet alleen gekeken wordt naar de komst van een grote supermarkt, maar dat het college ook tegelijk de komst van winkelruimte voor kleine ondernemers onderzoekt.

Verkeerde volgorde

De PvdA is ontevreden over het proces. Het plan van ondernemers om samen met Lidl een supermarkt te realiseren, heeft het college al langer. Waarom de wethouder dan onlangs nog een ideeënmarkt voor inwoners heeft gehouden, vraag raadslid Henk de Vink zich af. Volgens de PvdA'er is dit doen alsof je naar de inwoners luistert.
Over drie weken beslist de gemeenteraad of het haalbaarheidsonderzoek er echt komt.